Periyodik Kontrollerde Ön Hazırlıkların Önemi
Periyodik kontroller öncesi iş ekipmanının teste hazırlanmasına dair yapılan faaliyetlere ‘’ön hazırlık’’ adı verilmektedir. Ön hazırlıklar 18.02.2022 tarihinde yayınlanan yönetmelik revizyonu ile iş verenin sorumluluğu olduğu belirtilmiştir. Ön hazırlık işletme tarafından yapılması veya yaptırılması gerekmektedir. Ön hazırlık işlemlerine ilaveten teknik servisinde nezaret etmesi gerekli durumlar oluşabilmektedir.
Örneğin inşaat vincinin fren testi yapılması, yürüyen merdiven periyodik kontrol faaliyetinde, kule vincin 1,25 katı yük ile testi için arka kuyruk ağırlığına ilave yük yüklenmesi gerektiği vb. durumlarda teknik servis ihtiyaç duyulmaktadır.
Periyodik kontrollerde ön hazırlık ekipmanın kusurlarını görebilmek adına önemli bir unsurdur. Örneğin buhar kazanının temizliğinin yapılması ile deformasyon, kaynak hataları vb. unsurlar kolaylıkla tespit edilebilir. Ön hazırlıklar eksiksiz olduğu zaman periyodik kontrol planlandığı sürede tamamlanır. Böylece üretimin durma süresi kısalır, iş gücü kayıpları engellenir, personel maliyeti azaltılmış olur.
Periyodik kontrollerde refakatçi talep edilmektedir. Bu refakatçi sahayı ve kontrol edilecek ekipmanı iyi tanıyan, bazı ekipmanlar için ise mesleki yeterlilik belgesi, operatör belgesi vb. belgeler talep edilebilmektedir. Operatör belgesi/Mesleki yeterlilik belgesi periyodik kontrol faaliyetinin kontrol kriterleri arasında bulunmamaktadır. Periyodik kontrollerde bu belge/belgelerin aranmasının sebebi iş ekipmanının ön hazırlığının sağlıklı ve eksiksiz yapılabilmesi, periyodik kontrol uzmanının talimatları doğrultusunda iş ekipmanına müdahale için yetkin bir kişinin olması önemlidir.
Örneğin buhar kazanının ön hazırlığını yapmayı bilen, kazan içindeki havayı boşaltabilen, brülörün ateşlenmesi, sıcaklık ve basınç kontrol devrelerini tanıyan birinin olması, buna benzer yine, kule vinci kullanabilen yetkili bir personelin olması testlerin sağlıklı yapılması bir şekilde yapılmasını sağlar. Ayrıca en önemli unsur olan iş kazalarının da önüne geçilmiş olur.
Operatör belgesi ile ilgili zorunluluk;
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu madde 17 3. Bendinde ‘’mesleki eğitim alama zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgelemeyenler çalışmaz.’’ denilmektedir. ‘’Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimine Dair Yönetmelik’’ Madde 5’ te belirtildiği üzere bu yönetmeliğin Ek-1’in de yer alan meslekler için mesleki eğitim almak zorunludur. Ek-1 tablosu incelendiğinde 90. Satırda kazanların işletmesi konusunda mesleki yeterlilik belgesinin olması gerektiği görülmektedir.
Her ekipman için periyodik kontroller öncesi ön hazırlıklar farklılıklar göstermektedir. Ön hazırlıklar ekipmanın hangi test periyodunda olduğuna göre de değişiklikler arz etmektedir. Örneğin bir vinç ilk kullanımda maksimum kaldırma kapasitesinin 1,25 katı yük ile test edilirken 2. Ve 3. Periyodunda işletme kapasitesindeki bir yük ile test edildiğinden ön hazırlıklardaki gerekli yük miktarı farklılık arz etmektedir.
TS EN 2025 standardında yıllara göre A, B ve C tipi periyodik kontrol aşamaları oluşturulmuş ve her aşamada farklı periyodik kontrol metotları belirlenmiştir. Bu aşamaların neler olduğuna dair bilgi için info@fqcstandard.com.tr adresi ile iletişime geçmeniz yeterlidir.
Saygılarımızla …