Özellikle depolama maliyetleri, depolama alanları için oluşturulan bina ve depo alanlarının m2 maliyetleri göz önüne alınarak daha küçük alanlarda daha fazla malzeme ve ürün depolama ihtiyacı oluşmaktadır. Bu amaçla raf ve depolama sistemleri kullanılmaktadır. Endüstriyel raflar depolama hacminin artırılması için kullanılan konstrüksiyon sistemleridir.
Artık günümüzde otomatik depolama sistemleri ile raf aralarında endüstriyel taşıyıcılar (forklift, istif makinesi vb.) kullanılamadığından hem maliyet azaltılmakta hem de bu iş ekipmanlarının çalışma koridorlarına da depolama yapılarak depo alanları daha etkin kullanılmaktadır. Endüstriyel depolama alanlarında yanlış kullanım, kurulum hataları ve çevresel etkilerden dolayı sıkça kaza yaşanmaktadır. Kazaların önüne geçmek için gerek teknolojik gelişmeler yapılmaktadır, gerekse yasal düzenlemeler getirilmektedir.
Endüstriyel Raflarla İlgili Yasal Düzenleme
Endüstriyel rafların düzenli olarak periyodik kontrollerinin yaptırılması olası kazaların önüne geçmekte önemli bir faktördür. Bu konudaki yasal düzenleme 18.02.2023 tarihinde yayınlanan ‘’İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ tir. Yönetmeliğe göre bu konudaki periyodik kontrol sıklığı en az yılda bir kere olmak üzere zorunludur.
Endüstriyel rafların periyodik kontrollerinin makine mühendisleri, mekatronik mühendisleri, inşaat mühendisleri, inşaat, makine ve metal bölümü mezunu teknik öğretmenler, inşaat veya makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Periyodik kontrollerini yapacak kişilerin Ekipnet sistemine kayıtlı olması gereklidir. Endüstriyel raflara periyodik kontrollerinde tahribatsız yöntemler uygulanabilir. Tahribatsız yöntem uygulandığında bu rapor periyodik kontrol raporunun ekinde saklanmalıdır.
Endüstriyel raflarda periyodik kontrol esnasında raflara ait statik analiz raporları talep edilmektedir. Statik analiz raporunda belirtilen kriterlere uygun kurulumların yapılmış olması, bağlantı elemanlarının doğru seçilmiş olması konusunda denetim yapılmaktadır.
Deprem gibi dış etkilerin de hesaplamalara dahil edildiği statik analiz raporu ile yükleme şartlarının durumu kontrol edilmektedir. Dış etkenlere karşı (çarpmaya karşı bariyer sistemi vb.) koruyucular, konstrüksiyonun durumu, oluşan sehim veya deformasyonların TS EN 15635 standardında belirtilen toleransların içinde olup olmadığına dair ölçümlerin yapılması periyodik kontrol aşamalarındandır.
Daha fazla bilgi edinmek ve hizmetlerimizden faydalanmak için www.fqcstandard.com.tr sayfamızı ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.