Yönetim Sistemi Nedir?
Yönetim sistemleri bir kuruluşun sistematik hareket etmesi için süreçlerinin sorunsuz ve etkin planlanmasını sağlayarak etkili sonuçlar elde etmeleri için yapılarını ve süreçlerini organize etmelerinin yollarını tanımlar. Etkili bir yönetim sistemi, kuruluşun politikalarını, prosedürlerini ve süreçlerini yöneterek ve sistemlerinin sürdürülebilirlik ve iyileştirmeye odaklanmasını sağlamak için tasarlanarak sürekli değişen koşullara uyum sağlamayı kolaylaştırırlar.
Neden Yönetim Sistemi Belgesi alınmalı? / Kuruluşlar neden yönetim sistemi belgesi alıyor?
Bir yönetim sistemi belgelendirmesine sahip olmak; ilgili standardın gereklerine uyduğunuzun, politika ve hedeflerinizi gerçekleştirebildiğinizin, etkin ve verimli çalıştığınızın, süreçlerinizi sürekli iyileştirdiğinizin kanıtıdır.
Kuruluşlar, yönetim sistemlerinin doğru işleyişini kontrol etmek, üretim ve hizmet gerçekleştirme sırasında üçüncü bir gözle fark edilmeyen sorunları önlemek için üçüncü taraf denetim hizmetlerini alarak yönetim sistemlerini sertifika ile güçlendirmek isteyebilirler.
Bu nedenle üçüncü taraf sertifikasyonu veya uygulamalarınızı yönetim sistemleri standartlarının gerekliliklerine göre denetleyen bağımsız bir belgelendirme kuruluşu, müşterilerinize, tedarikçilerinize, iş ortaklarınıza ve diğer paydaşlarınıza standardı doğru uyguladığınızı bildirmenin en iyi yoludur.
Yönetim Sisteminin faydaları nelerdir?
Araştırmalara göre, ulusal ve uluslararası kabul edilen standartlarda belirtildiği gibi en iyi uygulamaları benimseyen ve uygulayan kuruluşların önemli faydalar sağladığı görülmektedir.
Yönetim sistemleri, kuruluşların en iyi uygulamaları benimseyerek ve sertifikalandırma yoluyla uygun şekilde kurulduklarını doğrulayarak bu faydaları sağlamalarına olanak tanır:
- Ulusal ve uluslararası standartlara ve resmi yönetmeliklere uyum
- Müşteri taleplerine ve gereksinimlerine en iyi şekilde çözümler üretilmesine
- Kuruluşun operasyonlarını iyileştirmesinde, riski yönetmesine yardımcı olmasına
- Organizasyonu büyüterek müşteri erişimini genişleterek, memnuniyetin sağlanmasında
- İlgili taraflarda güven sağlamasında yardımcı olabilir.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
Kuruluşların en önemli sorumluluklarından biri olan insan kaynakları sorunları, çalışanların güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmamasıdır. Kuruluşların daha iyi rekabet koşullarına ulaşabilmeleri için çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda planlı ve sistematik çalışmalar yapmaları gerekmektedir.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim sisteminin uygulamaya konulmasındaki amaç, kuruluşun güvenli ve sağlıklı iş yerleri sağlamasına imkân vermesi, çalışmaya bağlı yaralanma ve hastalıkların engellenmesi ve İSG performansını sürekli olarak geliştirilmesidir.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi nedir?
ISO 45001, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yönetim sisteminin gereklilikleri tanımlayan uluslararası tek standarttır.
ISO 45001 iş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi; Kuruluşların genel stratejileri doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin sistematik olarak ele alınması ve sürekli iyileştirme yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesi için bir araç haline gelmiştir. İSG Yönetim Sistemi ile temel amaç; İSG risk ve fırsatlarını yönetecek çerçeve oluşturularak, çalışanların, yöneticilerin ve denetçilerin rol ve sorumluluklarını netleştirerek çalışanların katılımını sağlamaktır.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi şirketlere ne fayda sağlar?
OHSAS 18001’ in yerini alan ISO 45001:2018, uluslararası faaliyet gösteren veya ticaret yapan kuruluşlar için, coğrafi, politik, ekonomik, ticari ve sosyal sınırları gözetmeksizin oluşturulan ve dünyanın uluslararası alanda tanınan ilk İş Sağlığı ve güvenliği standardı ile çalışmak işinizi kolaylaştırabilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi bir kuruluşa şu faydaları sağlayacaktır;
- Güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir çalışmaya olan bağlılığınızı göstererek sosyal sorumluluk bilincinizi kanıtlama,
- İş gücü kaybının önlenmesini,
- Olumlu imaj oluşturulmasını ve marka değerinin arttırılmasını,
- Yasal ve düzenleyici şartlara uyumun arttırılmasını,
- İş kazalarının ve özellikle meslek hastalıklarının önlenmesini,
- Proaktif risk önleme ve İSG performansının sürekli iyileştirilmesi yoluyla organizasyonel yapının güçlendirilmesini
- İSG risk analizlerinde tespit edilen risklerin sistematik bir yaklaşımla belirlenmesi ve tespit edilen risklere ilişkin gerekli önlemler alınarak kazalar en aza indirilmesini sağlayacaktır.
OHSAS 18001 belgeli kuruluşların ISO 45001:2018 versiyonuna ne zaman geçmesi gerekiyor?
Eğer kuruluşunuz şu anda OHSAS 18001 belgesine sahipse, yeni ISO 45001 standardının yürürlüğe geçme tarihinden (Mart 2018) itibaren üç yıl içerisinde bu standarda geçmeniz gerekmektedir.