Yönetim Sistemi Nedir?
Yönetim sistemleri bir kuruluşun sistematik hareket etmesi için süreçlerinin sorunsuz ve etkin planlanmasını sağlayarak etkili sonuçlar elde etmeleri için yapılarını ve süreçlerini organize etmelerinin yollarını tanımlar. Etkili bir yönetim sistemi, kuruluşun politikalarını, prosedürlerini ve süreçlerini yöneterek ve sistemlerinin sürdürülebilirlik ve iyileştirmeye odaklanmasını sağlamak için tasarlanarak sürekli değişen koşullara uyum sağlamayı kolaylaştırırlar.
Neden Yönetim Sistemi Belgesi alınmalı? / Kuruluşlar neden yönetim sistemi belgesi alıyor?
Bir yönetim sistemi belgelendirmesine sahip olmak; ilgili standardın gereklerine uyduğunuzun, politika ve hedeflerinizi gerçekleştirebildiğinizin, etkin ve verimli çalıştığınızın, süreçlerinizi sürekli iyileştirdiğinizin kanıtıdır.
Kuruluşlar, yönetim sistemlerinin doğru işleyişini kontrol etmek, üretim ve hizmet gerçekleştirme sırasında üçüncü bir gözle fark edilmeyen sorunları önlemek için üçüncü taraf denetim hizmetlerini alarak yönetim sistemlerini sertifika ile güçlendirmek isteyebilirler.
Bu nedenle üçüncü taraf sertifikasyonu veya uygulamalarınızı yönetim sistemleri standartlarının gerekliliklerine göre denetleyen bağımsız bir belgelendirme kuruluşu, müşterilerinize, tedarikçilerinize, iş ortaklarınıza ve diğer paydaşlarınıza standardı doğru uyguladığınızı bildirmenin en iyi yoludur.
Yönetim Sisteminin faydaları nelerdir?
Araştırmalara göre, ulusal ve uluslararası kabul edilen standartlarda belirtildiği gibi en iyi uygulamaları benimseyen ve uygulayan kuruluşların önemli faydalar sağladığı görülmektedir.
Yönetim sistemleri, kuruluşların en iyi uygulamaları benimseyerek ve sertifikalandırma yoluyla uygun şekilde kurulduklarını doğrulayarak bu faydaları sağlamalarına olanak tanır:
- Ulusal ve uluslararası standartlara ve resmi yönetmeliklere uyum
- Müşteri taleplerine ve gereksinimlerine en iyi şekilde çözümler üretilmesine
- Kuruluşun operasyonlarını iyileştirmesinde, riski yönetmesine yardımcı olmasına
- Organizasyonu büyüterek müşteri erişimini genişleterek, memnuniyetin sağlanmasında
- İlgili taraflarda güven sağlamasında yardımcı olabilir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
Kuruluşların, çevre politikaları ve amaçlarıyla uyumlu olarak, faaliyetlerinin, ürünlerinin ve hizmetlerinin çevre üzerindeki etkilerini kontrol etmek suretiyle, kusursuz bir çevre performansına ulaşmada ve bunu göstermede ilgileri her geçen gün artmaktadır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi; kuruluşlara, ekonomik ve çevresel hedeflerine ulaşabilmeleri konusunda yardımcı olmak için, diğer yönetim ihtiyaçlarıyla bütünleştirilebilen etkin bir çevre yönetim sisteminin başlıca unsurlarını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi nedir?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim sistemi standardından sonra dünya çapında kabul görmüş ve tanınmış bir standarttır. Standardın gereklilikleri, kuruluşların operasyonel çevre korumalarını sürdürülebilir bir şekilde geliştirmesini, uygulanması için kendi hedeflerini belirlemesini ve olumsuz etkiyi azaltmasını sağlamayı amaçlar.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin amacı, kuruluşlara çevreyi korumak ve sosyoekonomik ihtiyaçlarla denge içerisinde değişen çevre şartlarına tepki vermek için bir çerçeve sağlamaktır. Kuruluşunuzun kanıtlanmış bir çerçeve kullanarak çevresel etkinizi sınırlama konusundaki taahhüdünü göstermenize yardımcı olabilir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kuruluşunuza nasıl fayda sağlar?
ISO 14001, bir şirketin hacmi ve sektörü ne olursa olsun uygulanabilir. Bu nedenle, sivil toplum kuruluşları, özel ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve hizmet desteği ortaya koyan imalatçılar da ISO 14001 çevre yönetim sisteminden yararlanabilir. Standartlarda belirtildiği gibi benimsenmiş bir çevre yönetim sistemi belgelendirme uygulaması, kuruluşunuzun rekabet avantajları kazanmasını sağlayacaktır.
- Ulusal ve/veya uluslararası mevzuatlara uyumun artırılmasını,
- Uluslararası rekabette avantaj sağlamasını,
- Firma itibar ve pazar payının artırılmasını,
- Maliyet kontrolünün geliştirilmesiyle masrafların azaltılması ve verimliliğin artırılmasını,
- Acil durumlara (deprem, yangın, sel vb.) ve kazalara karşı hazırlıklı bulunarak mesuliyetle sonuçlanan kaza vb. olayların azaltılmasını,
- Kirliliğin kaynaktan başlayarak kontrol altına alınması ve azaltılmasını,
- Enerji tasarrufu sağlanmasını,
- İzin ve yetki belgelerinin alınmasının kolaylaştırılmasını,
- Küresel pazarda kabul edilebilirliği sağlaması,
- Müşterilerinize, iş ortaklarınıza ve çalışanlarınıza sürdürülebilirliğe olan bağlılığınızı gösterir.
ISO 14001 Sertifikası almak için gereklilikler nelerdir?
Kuruluşunuzun ISO 14001 çevre yönetim sistemlerine göre belgelendirilebilmesi için sağlaması gereken bir takım ön koşullar vardır;
- Şirket yönetimi tarafından hazırlanmış, çevrenin korunmasına gönüllü bir taahhüt ve şirket içinde çevre koruma önlemlerinin optimizasyonunu içeren bir çevre politikası geliştirilmesi,
- Kuruluş proseslerine hakim kişi/kişilerin çevre yönetim sisteminin koordinasyonu için atanması,
- Çevresel amaçların, hedeflerin ve aksiyonların oluşturulması ve hedeflerine ulaşmak için kaydedilen ilerlemenin izlenmesi ve ölçülmesi,
- Hazırlanan Çevre Politika ve Hedeflerinin, çalışanların katılımı ile çalışanlara duyurulması,
- Kuruluşun çevre ile nasıl etkileşimde bulunduğu değerlendirilerek, gerçek ve potansiyel çevresel etkilerin belirlenmesi,
- Sistemin ve çevresel performansın gözden geçirilerek, sürekli iyileştirilmesi.
ISO 14001 Sertifikalandırma Süreci
Sunulan bilgiler doğrultusunda FQC STANDARD’ ın teklifi
Çevresel beyanın doğrulanması/sertifikalandırılması için teklifin onaylanması
- Aşama Tetkiki: Hazırlık değerlendirilmesi
Tetkikin planlanması
- Aşama Tetkiki: Çevre beyanının entegre şekilde doğrulanmasıyla birlikte belgelendirme tetkiki
Uygunsuzluk yönetimi (gerekiyorsa)
Sertifikasyon sürecinin yayını
Yıllık gözetim tetkikleri,
Yeniden belgelendirme