Yönetim Sistemi Nedir?
Yönetim sistemleri bir kuruluşun sistematik hareket etmesi için süreçlerinin sorunsuz ve etkin planlanmasını sağlayarak etkili sonuçlar elde etmeleri için yapılarını ve süreçlerini organize etmelerinin yollarını tanımlar. Etkili bir yönetim sistemi, kuruluşun politikalarını, prosedürlerini ve süreçlerini yöneterek ve sistemlerinin sürdürülebilirlik ve iyileştirmeye odaklanmasını sağlamak için tasarlanarak sürekli değişen koşullara uyum sağlamayı kolaylaştırırlar.
Neden Yönetim Sistemi Belgesi alınmalı? / Kuruluşlar neden yönetim sistemi belgesi alıyor?
Bir yönetim sistemi belgelendirmesine sahip olmak; ilgili standardın gereklerine uyduğunuzun, politika ve hedeflerinizi gerçekleştirebildiğinizin, etkin ve verimli çalıştığınızın, süreçlerinizi sürekli iyileştirdiğinizin kanıtıdır.
Kuruluşlar, yönetim sistemlerinin doğru işleyişini kontrol etmek, üretim ve hizmet gerçekleştirme sırasında üçüncü bir gözle fark edilmeyen sorunları önlemek için üçüncü taraf denetim hizmetlerini alarak yönetim sistemlerini sertifika ile güçlendirmek isteyebilirler.
Bu nedenle üçüncü taraf sertifikasyonu veya uygulamalarınızı yönetim sistemleri standartlarının gerekliliklerine göre denetleyen bağımsız bir belgelendirme kuruluşu, müşterilerinize, tedarikçilerinize, iş ortaklarınıza ve diğer paydaşlarınıza standardı doğru uyguladığınızı bildirmenin en iyi yoludur.
Yönetim Sisteminin faydaları nelerdir?
Araştırmalara göre, ulusal ve uluslararası kabul edilen standartlarda belirtildiği gibi en iyi uygulamaları benimseyen ve uygulayan kuruluşların önemli faydalar sağladığı görülmektedir.
Yönetim sistemleri, kuruluşların en iyi uygulamaları benimseyerek ve sertifikalandırma yoluyla uygun şekilde kurulduklarını doğrulayarak bu faydaları sağlamalarına olanak tanır:
- Ulusal ve uluslararası standartlara ve resmi yönetmeliklere uyum
- Müşteri taleplerine ve gereksinimlerine en iyi şekilde çözümler üretilmesine
- Kuruluşun operasyonlarını iyileştirmesinde, riski yönetmesine yardımcı olmasına
- Organizasyonu büyüterek müşteri erişimini genişleterek, memnuniyetin sağlanmasında
- İlgili taraflarda güven sağlamasında yardımcı olabilir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
Dünyada çapında uygulanan birçok standardın temelini oluşturan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı, müşteri odaklı bir temel kalite yönetim sistemi olarak farklı sektörler tarafından kabul görmüş ve dünyanın birçok ülkesinde kamu ve özel kurumlar tarafından uygulanmaktadır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi; bir kuruluşun operasyonel süreçlerde verimliliği arttırmasını, paydaşlarının güvenini sağlamasını ve müşteri gereksinimlerine ve yasal mevzuatlara uygun ürün veya hizmet verebilecek düzeyde olduklarını kanıtlamalarını sağlar.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
Kuruluşların, çevre politikaları ve amaçlarıyla uyumlu olarak, faaliyetlerinin, ürünlerinin ve hizmetlerinin çevre üzerindeki etkilerini kontrol etmek suretiyle, kusursuz bir çevre performansına ulaşmada ve bunu göstermede ilgileri her geçen gün artmaktadır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi; kuruluşlara, ekonomik ve çevresel hedeflerine ulaşabilmeleri konusunda yardımcı olmak için, diğer yönetim ihtiyaçlarıyla bütünleştirilebilen etkin bir çevre yönetim sisteminin başlıca unsurlarını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
Kuruluşların en önemli sorumluluklarından biri olan insan kaynakları sorunları, çalışanların güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmamasıdır. Kuruluşların daha iyi rekabet koşullarına ulaşabilmeleri için çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda planlı ve sistematik çalışmalar yapmaları gerekmektedir.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim sisteminin uygulamaya konulmasındaki amaç, kuruluşun güvenli ve sağlıklı iş yerleri sağlamasına imkân vermesi, çalışmaya bağlı yaralanma ve hastalıkların engellenmesi ve İSG performansını sürekli olarak geliştirilmesidir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi nedir?
Küresel alanda en yaygın kalite yönetim standardı olan ISO 9001, kuruluşunuza değer katan genel bir yönetim sistemi standardıdır.
Kuruluşların hizmet ve performans yönetimi kalitelerini artırmayı sağlayan ISO 9001 standardı, kuruluşunuzun faaliyet alanı ne olursa olsun, herhangi bir sektör için kalite yönetiminizde uygulamanız gereken çok sayıda önemli özellikle ilgili gereklilikleri sunar. Bu gereklilikler; kuruluşlarda tasarım aşamasından başlayarak üretim, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları kapsayan ve sürekli gelişmeyi hedefleyen Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasıyla sağlanır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin kuruluşunuza faydaları nelerdir?
Etkin bir şekilde işleyişe sahip yönetim sistemi, her bir şirketin yapısının müşterinin özel ihtiyaçlarına ve spesifikasyonlarına uyacak şekilde hassas bir biçimde düzenlenmesini sağlar. Çalışma prosedürleri de bu sayede herkesin faydalanmasını sağlayacak şekilde esnek bir biçimde tasarlanabilir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini uygulayan kuruluşların avantajları;
- Kuruluşta kalite anlayışının gelişimi,
- Kârın, verimliliğin ve pazar payının artması,
- Etkin bir yönetimi,
- Süreçlerin iyileştirilmesi yoluyla daha iyi maliyet etkinliği,
- Kuruluş içi iletişimde iyileşmeyi,
- Tüm faaliyetlerde geniş izleme ve kontrolü,
- İadelerin azalması,
- Müşteri şikayetinin azalması, memnuniyetin artması,
- Ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanabilirliği sağlamaktadır.
Sertifikasyonun hedef grupları
ISO 9001’e göre hazırlanan bir Kalite Yönetim Sistemi, hem ulusal hem de uluslararası bazda her boyuttan modern işletme için uzmanlıklarını ve verimliliklerini sergileyebilecekleri ideal bir ortam sunar. Dahili iş süreçleri, sorumluluklar ve yetkinlikler göz önüne alınır ve müşteriler ve iş ortaklarıyla birlikte çalışırken uygulanacak süreçler belirlenir. Bu standartlar, sektörü ne olursa olsun, hem üretim yapan hem de servis sunan tüm işletmelere uygulanabilir.
ISO 9001 Belgesi nasıl alınır?
Kuruluşunuzun, ISO 9001bKalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip olmak için belli adımları gerçekleştirmiş olması gerekmektedir. Bunun için, öncelikle kuruluşunuzun hedef ve ihtiyaçları belirlenmelidir. Bunların ardından, ISO 9001 standardına uygun bir Kalite Yönetim Sistemi (KYS) kurmak, bu belgeyi almanın temel şartıdır. Ancak KYS kurmak yeterli değildir, bu sistemin bir de kullanılabilir ve sürdürülebilir olması gerekmektedir. Etkin kalite yönetim sistemi uygulamak birinci şart iken; kurulan bu sistemin sertifikalı bir denetçi veya denetçiler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kuruluşların ISO 9001 belgesi almak için yapmaları gerekenler;
- En son ISO 9001 standardı ilkelerine uygun bir kalite yönetim sistemi oluşturmak ve uygulamak
- Kalite Yönetim Sistemi (KYS) performansını en son ISO 9001 standardına göre değerlendirmek için akredite ve onaylı bir Kuruluş tarafından bir denetim yaptırmak
KYS performansınızın en son ISO 9001 standardına göre değerlendirilmesi başarı ile tamamladığınızda ISO 9001 belgenizi alabilirsiniz. ISO 9001 belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Kuruluşunuzda, her 3 yılda bir yeni kontrol ve denetimler uygulanır.
ISO 9001 Belgesi almak için kuruluşunuzdan talep edilen evraklar nelerdir?
Kuruluşunuzun ISO 9001 Belgesi alması için aşağıdaki belgeleri sağlaması gerekmektedir;
- SGK Bildirgesi
- Vergi Levhası
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Faaliyet Belgesi
- İmza Sirküsü
- Resmi Çalışan Listesi
- Faaliyet Sektörünüze Göre Kapasite Raporu
- Üretim İzni
- Belgelendirme Sözleşmesi
ISO 9001 Sertifikalandırma Süreci
Sunulan bilgiler doğrultusunda FQC STANDARD’ ın teklifi
Teklifin onaylanması
Mevcut durumun yerinde değerlendirilmesi
- Aşama Tetkiki: Hazırlığın belirlenmesi
Tetkikin planlanması
- Aşama Tetkiki: Sertifikasyon
Uygunsuzluk yönetimi (gerekiyorsa)
Sertifikasyon sürecinin yayını
Yıllık gözetim tetkikleri,
Yeniden belgelendirme
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi nedir?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim sistemi standardından sonra dünya çapında kabul görmüş ve tanınmış bir standarttır. Standardın gereklilikleri, kuruluşların operasyonel çevre korumalarını sürdürülebilir bir şekilde geliştirmesini, uygulanması için kendi hedeflerini belirlemesini ve olumsuz etkiyi azaltmasını sağlamayı amaçlar.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin amacı, kuruluşlara çevreyi korumak ve sosyoekonomik ihtiyaçlarla denge içerisinde değişen çevre şartlarına tepki vermek için bir çerçeve sağlamaktır. Kuruluşunuzun kanıtlanmış bir çerçeve kullanarak çevresel etkinizi sınırlama konusundaki taahhüdünü göstermenize yardımcı olabilir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kuruluşunuza nasıl fayda sağlar?
ISO 14001, bir şirketin hacmi ve sektörü ne olursa olsun uygulanabilir. Bu nedenle, sivil toplum kuruluşları, özel ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve hizmet desteği ortaya koyan imalatçılar da ISO 14001 çevre yönetim sisteminden yararlanabilir. Standartlarda belirtildiği gibi benimsenmiş bir çevre yönetim sistemi belgelendirme uygulaması, kuruluşunuzun rekabet avantajları kazanmasını sağlayacaktır.
- Ulusal ve/veya uluslararası mevzuatlara uyumun artırılmasını,
- Uluslararası rekabette avantaj sağlamasını,
- Firma itibar ve pazar payının artırılmasını,
- Maliyet kontrolünün geliştirilmesiyle masrafların azaltılması ve verimliliğin artırılmasını,
- Acil durumlara (deprem, yangın, sel vb.) ve kazalara karşı hazırlıklı bulunarak mesuliyetle sonuçlanan kaza vb. olayların azaltılmasını,
- Kirliliğin kaynaktan başlayarak kontrol altına alınması ve azaltılmasını,
- Enerji tasarrufu sağlanmasını,
- İzin ve yetki belgelerinin alınmasının kolaylaştırılmasını,
- Küresel pazarda kabul edilebilirliği sağlaması,
- Müşterilerinize, iş ortaklarınıza ve çalışanlarınıza sürdürülebilirliğe olan bağlılığınızı gösterir.
ISO 14001 Sertifikası almak için gereklilikler nelerdir?
Kuruluşunuzun ISO 14001 çevre yönetim sistemlerine göre belgelendirilebilmesi için sağlaması gereken bir takım ön koşullar vardır;
- Şirket yönetimi tarafından hazırlanmış, çevrenin korunmasına gönüllü bir taahhüt ve şirket içinde çevre koruma önlemlerinin optimizasyonunu içeren bir çevre politikası geliştirilmesi,
- Kuruluş proseslerine hakim kişi/kişilerin çevre yönetim sisteminin koordinasyonu için atanması,
- Çevresel amaçların, hedeflerin ve aksiyonların oluşturulması ve hedeflerine ulaşmak için kaydedilen ilerlemenin izlenmesi ve ölçülmesi,
- Hazırlanan Çevre Politika ve Hedeflerinin, çalışanların katılımı ile çalışanlara duyurulması,
- Kuruluşun çevre ile nasıl etkileşimde bulunduğu değerlendirilerek, gerçek ve potansiyel çevresel etkilerin belirlenmesi,
- Sistemin ve çevresel performansın gözden geçirilerek, sürekli iyileştirilmesi.
ISO 14001 Sertifikalandırma Süreci
Sunulan bilgiler doğrultusunda FQC STANDARD’ ın teklifi
Çevresel beyanın doğrulanması/sertifikalandırılması için teklifin onaylanması
- Aşama Tetkiki: Hazırlık değerlendirilmesi
Tetkikin planlanması
- Aşama Tetkiki: Çevre beyanının entegre şekilde doğrulanmasıyla birlikte belgelendirme tetkiki
Uygunsuzluk yönetimi (gerekiyorsa)
Sertifikasyon sürecinin yayını
Yıllık gözetim tetkikleri,
Yeniden belgelendirme
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi nedir?
ISO 45001, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yönetim sisteminin gereklilikleri tanımlayan uluslararası tek standarttır.
ISO 45001 iş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi; Kuruluşların genel stratejileri doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin sistematik olarak ele alınması ve sürekli iyileştirme yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesi için bir araç haline gelmiştir. İSG Yönetim Sistemi ile temel amaç; İSG risk ve fırsatlarını yönetecek çerçeve oluşturularak, çalışanların, yöneticilerin ve denetçilerin rol ve sorumluluklarını netleştirerek çalışanların katılımını sağlamaktır.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi şirketlere ne fayda sağlar?
OHSAS 18001’ in yerini alan ISO 45001:2018, uluslararası faaliyet gösteren veya ticaret yapan kuruluşlar için, coğrafi, politik, ekonomik, ticari ve sosyal sınırları gözetmeksizin oluşturulan ve dünyanın uluslararası alanda tanınan ilk İş Sağlığı ve güvenliği standardı ile çalışmak işinizi kolaylaştırabilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi bir kuruluşa şu faydaları sağlayacaktır;
- Güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir çalışmaya olan bağlılığınızı göstererek sosyal sorumluluk bilincinizi kanıtlama,
- İş gücü kaybının önlenmesini,
- Olumlu imaj oluşturulmasını ve marka değerinin arttırılmasını,
- Yasal ve düzenleyici şartlara uyumun arttırılmasını,
- İş kazalarının ve özellikle meslek hastalıklarının önlenmesini,
- Proaktif risk önleme ve İSG performansının sürekli iyileştirilmesi yoluyla organizasyonel yapının güçlendirilmesini
- İSG risk analizlerinde tespit edilen risklerin sistematik bir yaklaşımla belirlenmesi ve tespit edilen risklere ilişkin gerekli önlemler alınarak kazalar en aza indirilmesini sağlayacaktır.
OHSAS 18001 belgeli kuruluşların ISO 45001:2018 versiyonuna ne zaman geçmesi gerekiyor?
Eğer kuruluşunuz şu anda OHSAS 18001 belgesine sahipse, yeni ISO 45001 standardının yürürlüğe geçme tarihinden (Mart 2018) itibaren üç yıl içerisinde bu standarda geçmeniz gerekmektedir.