Yangından korunma sistemleri tüm unsurlar ele alınarak oluşturulan sistemin tamamına denir. Yangından korunma sistemleri binanın yangın risk analizi sonucu oluşturulan senaryoya bağlı olarak çalışan tüm elemanlardır. Sadece yangın olduğunda yangını söndüren sistem olarak ele alınması doğru bir uygulama olmayacaktır. Yangın konusunda ilk hedef yangının oluşma riskini ortadan kaldırmaktır.
Yangından korunma sistemleri yangına neden olabilecek unsurların ölçülmesi, yangının başlangıç safhasında belirlenmesi ve yangına müdahale gibi tüm aşamaları barındıran sistemlerdir. Önemli olan yangınına neden olacak unsurların başlamadan önce belirlenmesi, eğer yangın başlamış ise erken müdahale edilmesidir.
Yangından korunma sistemleri iki başlık altında incelenmelidir. Yangın sistemine ait mekanik bölüm (Yangın pompası, yangın su deposu, hidrant, yangın dolabı, yağmurlama sistemleri, boru tesisatı, merdiven basınçlandırma, duman tahliye sistemleri, köpüklü söndürme sistemi, CO2-Temiz gazlı söndürme sistemleri vb.) ile elektriksel sistem olan zayıf akım kontrol sistemleri (Yangın ihbar butonu, detektörler, yangın algılama paneli, acil aydınlatma ve yönlendirme sistemleri vb.) dir. Mekanik bölüm; makine alanında Ekipnet siteminde kayıtlı kişilerce, elektrik bölümü ise; elektrik alanında Ekipnet sistemine kayıtlı kişilerce kontrol edilmelidir.
Yangından korunma sistemlerinin periyodik kontrollerinde çeşitli aşamalar vardır. Sistemin tanımı yapılmalı, bina özellikleri, bina kullanım amacı, depolanan ürün, kullanıcı yükü vb. birçok unsur değerlendirilerek yangından korunma sistem ihtiyaçları belirlenmelidir. Projede ve uygulamada bu ihtiyaçlar karşılanmış olmalıdır. Tüm bu bilgiler ışığından yangına müdahale araçları tek tek ele alınarak tüm sistem incelenmelidir. Yangın tesisatına ait tüm kayıtlar (bakım, onarım, periyodik kontrol raporları vb.) incelenmelidir.