Periyodik Kontrol

Bir ekipmanın güvenli çalışması için sadece bakımlarının yapılmış olması yeterli değildir. Çalışma Bakanlığının yürütmesinde olan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine göre de periyodik olarak kontrollerin yapılmış olması gerekmektedir. Böylelikle hem çalışanın hem de operatör veya kullanıcının güvenliği sağlanmış olur.

İş Ekipmanlarının periyodik kontrollerini, E-Devlet üzerinden Ekipnet üyeliğini yapmış, uygun meslek gruplarındaki tecrübeli ve sertifikalı kişiler yapabilmektedir.

Yangın algılama ve ihbar sistemleri ve acil aydınlatma yönlendirme sistemleri elektrik alanında uzman yetkili kişilerce (elektrik mühendisi, elektrik teknikeri, elektrik öğretmenleri) yapılabilir. Yangın pompa sistemleri, borulama sistemleri, yağmurlama sistemleri vb. ekipmanların kontrolleri makine alanında yetkili kişilerce (makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri) tarafından yapılır.

Kaldırma İletme Ekipmanları

Yatay eksende, dikey eksende veya hem yatay hem de dikey eksende hareket ederek bir yükün yerini değiştirmeye yarayan ekipmanlardır. Diğer tüm makine ekipmanları gibi kaldırma iletme ekipmanları da bakıma ihtiyaç duyar. Bakımlarının takip edilmesi ile ekipmanın verimli ve güvenilir çalışması sağlanmış olur.

Kaldırma iletme ekipmanlarını standartlarına uygun olarak gerekli güvenlik komponentleri kontrol edilir. Ayrıca yükleri ilk üretildiği gündeki gibi güvenli bir şekilde taşıyabildiğini test etmek için dinamik ve statik testlere tabi tutulur.

Basınçlı Kaplar

Basınç altında çalışan depolama sistemleridir. Basit basınçlı kaplar yönetmeliğinin kapsamından gelmesi dolayısı ile 0,5 bar’ın üstünde bir basınca sahip tank sistemleri basınçlı kaplar olarak tanımlanmaktadır. Korozyona karşı korunma, basınçlı kaplar için en önemli bakım kriterlerinden biridir.

Basınçlı kapların güvenlik komponentleri standartlara uygun olarak kontrol edilir. Ayrıca ilk günkü gibi basınç altında hala güvenli çalışıp çalışmayacağı basınç testine tabi tutularak yapılır. Basınç testi sonunda deformasyon ve sızıntı olmamalıdır.

Kazanlar

İşletmenin ihtiyaç duyduğu ısı enerjisini sağlamak amacıyla bir akışkanı ısıtarak işletmeye gönderen, basınç altında çalışan sistemlerdir. Basınç altında çalışırlar. Bir yakıt sistemi veya elektrik sistemi ile ısı enerjisini akışkana transfer etme prensibi ile çalışırlar.

Kullandığı akışkana göre tanımlandığı gibi yakıt sistemine göre de alt başlıklar ile tanımlanmaktadır. Örneğin; kullanılan akışkan yağ ise kazan sistemi kızgın yağ, kullanılan akışkan su buhar sistemi ise buhar kazanı, kullanılan akışkan sıcak su ise sıcak su kazanı olarak adlandırılmaktadır.

Tüm güvenlik komponentlerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca basınç altında güvenli bir şekilde çalıştığını kontrol etmek için basınç testine tabi tutulmalıdırlar. Basınç testi sonunda basınç düşümü, sızıntı veya deformasyon olmamalıdır.

Yangından Korunma Sistemleri

Bir tesisin yangınla mücadele silahlarının tamamı bu kapsam altında incelenir. Bunların başında yangın algılama ve ihbar sistemleri, yangın dolapları, hidrantlar, yağmurlama sistemleri, yangın söndürme tüpleri, gazlı söndürme sistemleri, yangın pompa merkezi ve su deposu gibi sistemler gelir.

Tüm sistemin her daim yangına hazır olduğunu yönetmelik ve standartlara göre test edilerek doğrulamak gerekir. Testler her yıl tekrarlanarak raporlanmalıdır.

Elektrik Tesisatları

Tesiste bulunan her türlü elektrik tertibatını kapsamaktadır. İş Ekipmanları Yönetmeliğinin EK III Madde 2.3. Tesisatlar başlığı altında sistemin nasıl ve kimler tarafından kontrol edileceği belirtilmiştir.

Topraklama ölçümleri, pano kontrolleri, kaçak akım koruma röleleri, yıldırımdan korunma sistemleri, katodik koruma, trafo, kompanzasyon sistemleri, katodik koruma başlıklarında uygun test ekipmanları ile test etmek gerekir.

Elektrik tesisatı genel kontrolü yapılırken tüm sistemin elektrik tesisatı olduğu unutulmamalıdır. Elektrik tesisatı kontrolü talep edilirken sistem içinde bulunan tüm tertibatlar düşünülmelidir.

Kazan Dairesi ve Isı Merkezi Yerleşim Uygunluk

Yakıcı ürünlerin konumlandırıldığı alanlar ısı merkezi olarak adlandırılır, kazanların yerleştirildiği alanlar ise kazan dairesi olarak tanımlanmaktadır. Kazan dairesi ve ısı merkezlerinin denetimleri kazan ve yakıcı sistemlerin yerleşimlerinden hemen sonra, yakma sistemi çalıştırılmadan yapılmalıdır. Bu denetimde kazan ve yakıcıların ısıl kapasitesine göre yerleştirileceği alanın fiziksel özellikleri ve gaz hatlarının uygunluğu incelenir.

Çocuk Oyun Alanı

Kamuya açık veya özel kullanım alanlarında çocukların oyun oynaması için kurulan tesislerdir. Tesisler ilk kurulduğunda ve yıllık olarak kontrolleri yapılmalıdır. Kontrollerde standartların talep ettiği ölçülerde kurulum şartlarını karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir. Dış hava koşullarından, vandalizm gibi etkilerden dolayı deformasyon kontrolleri yılda bir yapılan kontroller ile denetlenmelidir.

Macera Parkları

Genelde adrenalin tutkunları için kurulmuş, cesaret etme-karar verme-hareket etme güdülerinin kullanılması amaçlanmış parkurlardır. En yaygın olanları ip parkurları, tırmanma duvarları, dev salıncak, zipline gibi aktiviteler mevcuttur.

Her tesis ilk kurulduğunda ve kurulduktan sonra periyodik olarak güvenli oldukları denetlenmelidir. Bağlantı parçaları, halatlar, çelik yapılar, zemin ankrajları kontrol edilmelidir.

Uçak Yer Destek Sistemleri

Havalimanlarında kullanılan yolcu geçiş köprüleri, donmaya karşı müdahale araçları, yolcu merdivenleri, bagaj arabaları vb. tüm ekipmanlar bu kapsamdadır. Bu kapsamda bulunan ekipmanlar tecrübeli alanında uzman denetçiler tarafından kontrol edilmelidir. Tüm yolcu ve destek ekiplerinin güvenliği bu denetimler sayesinde sağlanmış olur.

Raf Sistemleri

Depolanma alanını artırmak için kurulan konstrüksiyon sistemleridir. Bu sistemlerin kontrol edilmesi statik analizlerin incelenmesi, statik analiz ve kurulum raporları ile karşılaştırılması, gözle kontrol ve ölçü kontrolüne dayanır.

Her raf kapasiten göre işaretlenmiş olmalıdır. İşaretlenmiş kapasitelere göre yüklenerek test edilmelidir. Yüklemelerden sonra sehimlerin sınırlar dahilinde olduğu değerlendirilmelidir.

Yürüyen Merdiven ve Yol

Taşıma kapasiteleri açısından asansörlere göre daha etkin bir kapasiteye sahip olduklarından kullanıcı yoğunluğu olan alanlarda tercih edilmektedir. Yürüyen yol olarak tarif edilen sistemler ise bant sistemleridir. Yürüyen merdiven ve bantlarda şekil ve birkaç güvenlik donanımı açısından farklılık olmasına rağmen birbirine oldukça benzer sistemlerdir.

Yürüyen yollar yürüyen merdivenlere göre tercih edildiği alanlar; otoparkların bina giriş katlarına kadar olan bölümler ve yürüyüş mesafesinin uzun olduğu alanlardır. Otopark çıkışlarında tercih edilmesinin sebebi çocuk arabaları, tekerlekli sandalye kullanıcılarının asansörün daha yoğun olduğu katlara kadar ulaşımı sağlamalarıdır.

Konveyör Bant Sistemleri

Endüstriyel tesislerde kullanılan bu sistemler ürünlerin taşınması için kullanılmaktadır. Özellikle sürekli beslemenin devam etmesi gereken, sürekli belirli oranda ürünün iletilmesi gerekli alanlarda ve uzun mesafe taşıma işi gerekli alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin madencilik sektöründe, çimento üretim tesislerinde, kargo tesislerinde kullanılmaktadır. Bant sisteminin tamamı standartın, üretici kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir.

Takım Tezgahları

Talaşlı imalat sektöründe bir malzemeye şekil vermek amaçlı kullanılan ve kullanım biçimine göre adlandırılan ekipmanlardır. Torna, freze, planya, cnc, testere, presler gibi ekipmanlar standartlarına uygun olarak kontrol edilmeli, operatör güvenliği ön planda tutulacak şekilde sürekli iyileştirmeler ile önlemler alınmalıdır. Ne zaman ve hangi standarda göre imal edilmiş olursa olsun, günümüz teknolojisi ile güvenlik donanımları arttırılmalıdır.

İş Makinaları

Özellikle inşaat alanlarında kullanılan ekipmanlardır. Kazıcı, yükleyici, grayder, silindir, deliciler gibi ekipmanlar standartlarına göre kontrol edilerek güvenli oldukları periyodik olarak kontrol edilmelidir. Periyodik kontrolleri tecrübeli denetçiler tarafından yapılmalıdır.

Boru Hatları

Akışkanların taşınması için kullanılan sistemlerdir. İçinden geçen akışkan maddeye göre adlandırılır. Basınçlı hava hattı boru tesisatı, kullanım suyu hattı boru tesisatı, yangın hattı boru tesisatı, amonyak hattı boru tesisatı gibi.

Boruların muayenesi hidrostatik test esasına göre uygulanmaktadır. İçindeki malzemenin su ile testi sakıncalı ise tahribatsız muayene yöntemleri uygulanabilir. Endüstriyel tesislerin sürekli üretim amaçladığı için boru hatlarının testlerini gerçekleştirmek neredeyse imkansız olmaktadır. Periyodik kontrollerin planlı duruşlar zamanına denk getirilmesi ile mümkün olmaktadır.

Kalite Güvenle Başlar!

FQC Standard müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek süreçlerinizi hızlı ve etkin bir şekilde ilerlemesi için bir başlangıç yapın!