KAYNAK PROSEDÜR ONAYI (PQR, WPS)
Kaynaklı imalat üretim sürecinin birçok aşamasında kullanılan bir yöntemdir. Kaynak kalitesi ürün kalitesine direk etki ettiğinden üzerinde durulması gereken bir üretim aşamasıdır. Risk derecesinden bağımsız olarak tüm kaynak süreçleri titizlikle ele alınmalıdır. Kaynaklı imalat sürecinin tanımlandığı prosedür (PQR, WPS) Türkak tarafından bağımsız bir kuruluş (A Tipi) olan firmamız tarafından denetim hizmeti sağlanmaktadır.
Kaynak prosedüründe ulusal ve uluslararası kaynaklar;
Basınçlı Kaplar Direktifi
CE işareti
ISO 3834
TS EN 15614 serisi
Asme Sec. IX
AWS D1.1, AWS D1.4, AWS D1.5, AWS D1.6
API 1104
TS EN ISO 15613
TS EN 14555
AD 2000 Merkblatter HP2/1
Kaynaklı imalat sürecinde yapılan değişiklikler (kullanılan kaynak yöntemi, elektrod veya kaynak teli tipi, malzeme gurubu vb.) olması durumunda yeni bir kaynak prosedürü hazırlanmalı ve bu prosedür onaylanma sürecine alınmalıdır.
Uygun bir kaynak yöntemi, uygun kaynak şartlarına göre hazırlanmış bir prosedür ışığında yapılacak kaynaklı imalat süreçleri her zaman aynı kalitenin sağlanmasında önemli bir rehber olacaktır.
METAL YAPILAR VE İMALAT SÜREÇ MUAYENESİ
Çelik malzemeden oluşan inşaatlarda uygun üretim ve montaj yöntemleri belirlenmesi ile istenilen kaliteyi yakalamayı sağlayacaktır. İmalat süreç kontrolü; malzemenin tedarikçi firmadan sevkiyatından başlayıp montajının yapıldıktan sonra müteahhit firmaya teslimine kadar olan süreci kapsamaktadır.
MONTAJ ÖNCESİ KONTROL
Çelik malzemenin kalitesi ilgili standart ve teknik şartnameye uygun olmalı ve üretici firma gerekli sertifika ve belgelere sahip olup olmadığı kontrol edilir. Üretilen ürünlerin tahribatsız ve tahribatlı test raporları kontrol edilir. Üretilen her çelik malzemenin sertifika ve belgeleri kontrol edilir. Projeye göre ölçü boyut kontrolü, kaynaklama, yüzeylerin astarlama öncesi hazırlığı, astarlama, boyama, istenmesi durumunda teste tabi tutulması vb. birçok süreç müteahhit sahasına varmadan önce tedarikçi sahasında gerçekleştirilir.
Montaj öncesi kontrollerin sağlanması ile tedarik edilen ürünün istenilen kalitede üretilmesi, istenilen özelliklerde ürünün tedarik edilmesi, uygun olmayan ürünün sevkiyatının engellenmesi ile montaj esnasında oluşabilecek kaza, hata vb. maddi ve iş gücü kayıplarının önüne geçilmiş olur.
Sertifika Kontrolü
İmalatta ve şantiyede çalışacak tüm kaynakçıların belgeleri, kullanılacak kaynak yönteminin onayı, kullanılacak bağlantı elemanlarının (somun, pul, ankraj, cıvata vb.) sertifikaları kontrol edilir.
MONTAJ AŞAMASI
İmalat sahasında girmeden önce gelen sipariş malzemesi ile sipariş formu karşılaştırılır. Sipariş formunda gelen ürünün ölçüleri, adedi, ağırlığı, özel durumu vb. özellikleri kontrol edilir. Gelen malzemenin düzgünlüğü, açısı vb. durumlar ölçü aletleri kullanılarak kontrol edilir. Sipariş malzemenin boya, astar vb. yapıldıktan sonra veya yapılmadan gelmesi vb. durum kontrol edilir, boya yapıldıktan sonra teslim edilmesi durumu var ise boya kontrolleri gerçekleştirilerek sahaya giriş izin işlemleri uygulanır.
Detay noktaları kontrolleri (ölçü, açı, delik noktaları ve konumları vb.) gerçekleştirilir. Birleşim gereçleri kontrolleri (kaynak, torklama, birleşim levhaları, tolerans, boya, testler) birçok aşamadan oluşan birçok aşamada gerçekleştirilir.
Konusunda uzman ve deneyimli ekibimizle sizlere 2. ve 3. taraf gözetim hizmetleri sunabilmekteyiz. İmalat süreç kontrolleri alanında Türkak Akreditasyon kurumundan A Tipi muayene kuruluşu olarak TS EN 15085-5, TS EN 15085-2 ve TS EN 1090-2 standartları çerçevesinde akreditasyonumuz bulunmaktadır.
GÖZETİM HİZMETLERİ
Firma tarafından tedarik edilmek istenen ürünün teslim edilmesine ilişkin şartların belirlenmiş olduğu sözleşme ve şartnamelere göre miktar, kalite, ambalaj, yükleme, taşıma, zaman vb. koşullara göre bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenmesi faaliyetidir.
Gözetimin Faydaları
Ürünün sözleşmede belirtilen özelliklerde ve miktarda olduğunun tarafsız bir denetim kuruluşu tarafından belirlenmesi ile itirazların ortadan kalkması
Ürünün teslimi sonrası oluşabilecek itirazlara ilişkin her iki taraf için kanıt niteliğinde belge olması ve hukuki sürecin daha rahat işletilebilmesi
İtirazlara konu olacak durumların önceden tespiti ile maliyet ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi
Ürünlerin ihracatında tüm ülkelere mal ve hizmetin sağlanabilmesinin yolu açması
Alıcının ürünün tesliminden önce talep ettiği değer ve kriterlere göre hazırlandığından emin olması ve ödemelerde yapılacak işlemlerde ticaretin kolay hale gelmesi
2. Taraf Denetim
2. Taraf denetim belgelendirme kuruluşunun müşterisi adına tedarikçilere yapılan denetim faaliyetidir. Tedarik sürecinin istenilen parametreler içinde kalması için yapılan denetim faaliyetleri günümüzde olmazsa olmazlar arasına girmiştir. Teknoloji ile birlikte dünyanın herhangi bir yerinden mamul, yarı mamul ve hammadde tedarik edilebilmektedir. Doğru ürüne ve doğru koşullarla ulaşabilmek adına tedarikçilerin 2. Taraf gözetimle değerlendirilmesi kaçınılmaz bir süreç halini almıştır.
2. Taraf denetimini yapan kuruluş müşterisine tedarikçi değerlendirmelerini bir rapor ile sunmaktadır. Bu rapor genel olarak tedarikçinin kalite, üretim yöntemi, ürün vb. birçok konu hakkında bilgi sağlamaktadır.
Müşterimiz adına yapmış olduğumuz 2. Taraf denetimlerinde değerlendirme kriterleri müşterilerimiz tarafından belirlenmektedir. Değerlendirme kriterlerinin oluşturulması konusunda görüş ve önerilerimiz ile müşterilerimize destek te sağlamaktayız.
Bir ürünün ortaya çıkmasında birçok aşama vardır. Eğer bu ürünün başarılı olması isteniyor ise her aşamada başarı sağlanmalıdır. Eğer tedarik sürecinde başarı olmaz ise bir başarı hikayesinden bahsetmek mümkün değildir.
Tedarikçi sahasında yapılan değerlendirmeler hem tedarikçiyi hem müşterimizi korumaktadır. Tedarikçi sunduğu mal veya hizmetin müşteri tarafından kabul edilmemesi durumu ile karşı karşıya kalmamış, müşterimi ise kriterlerine uygun olmayan mal veya hizmetle karşılaşmamış olmaktadır.
3. Taraf Denetim
3. Taraf Denetim; kuruluşun yapmış olduğu faaliyetlerin denetlenmesi için kuruluşa bağımsız bir denetim firması tarafından yapılan denetim faaliyetidir.
3. Taraf Denetimleri Neden Yaptırılmalıdır?
Kuruluş yapmış olduğu sistemin etkinliğini ve başarı düzeyini ölçmek
Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması
İş körlüğünden doğan hataların önüne geçmek
Süreçlerinin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi gereken noktalar belirlenir
İşlemeyen, tıkanan süreçler belirlenerek iş gücünden ve zamandan tasarruf edilir
Demetim Faaliyetlerimiz:
Tedarikçi Denetimi
Hizmet Denetimi
Yükleme Denetimi
Müşteri Denetimi
Malzeme-Ürün Denetimi
Süreç Denetimi
Üretim Denetimi