FQC STANDARD İLE EAC BELGELENDİRMESİ
Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgız Cumhuriyeti’ni kapsayan Avrasya Ekonomik Birliği topraklarında ürünlerin ithalatı ve satışı için EAC Belgelendirilmesi gerekmektedir. EAC belgelendirmesi yapılacak ürünlerin başvuru kapsamında müşteri firmadan talep edilecekler aşağıdaki gibidir;
- Ürün HS/GTİP (Gümrük Tarif Cetveli) kodu
Uluslararası ticarette ürünlerin tanımını ve ayrımını yapmak amacıyla kullanılan dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler için detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan bir cetvel şeklinde olan 12 haneli koddan meydana gelen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna GTIP denmektedir.
- Ürün Tanımı ve Açıklaması
- Ürün Görseli
- Ürün Kataloğu
- Ürün Kullanım Klavuzu
EAC (Eurasian Economic Union) BELGESİ NEDİR?
EAC kısaltması; Rus yazı dilinden alınmış bir kısaltma olmakla birlikte, EAC açılımı Türkçeye Avrasya Ekonomik Birliği olarak çevrilmiştir. EAC sertifikası ve EAC Deklarasyonu üye ülkelerin (Belarus, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan) sınırları içinde onaylanmış ortak standartlarda üretim kalitesini artırmak ve ortak bir gümrük prosedüründe ürünlerin serbest dolaşımını sağlamak için uygulanan zorunlu bir sistemdir. EAC belgesi ilgili mal veya hizmetin; kaliteli, güvenilir, insan sağlığına ve çevreci yaklaşıma uygun, Rusya ürün standartlarına denk bir şekilde üretilmiş olduğunu kanıtlayan bir belge türüdür.
EAC Sertifikası, Dış ticarette bürokratik gecikmeleri önlemek amacıyla Kazakistan, Belarus, Rusya, Kırgızistan ve Ermenistan’ın da içinde bulunduğu 5 ülke arasında imzalanan Gümrük sistemi kapsamında yürürlüğe girmiştir. EAC Sertifika sistemi 2010 yılında Gümrük Komisyonu kararı ile onaylanmıştır. Daha sonra Avrasya Ekonomik Topluluğu Komisyonunun 293 Sayı ve 25 Aralık 2012 tarihli kararı uyarınca; Gümrüklerde uygulanacak olan Sertifika biçimleri(EAC sertifikası ve EAC deklarasyonu) Teknik Regülasyonlar çerçevesinde yasallaştı ve 15 Şubat 2013’ten itibaren uygulamaya başlandı. Bu uygulama halen Rusya, Kazakistan, Belarus, Ermenistan ve Kırgızistan için geçerlidir. Gümrük Komisyonu, Gümrük teknik düzenlemelerine tabi olan ürünler için bu düzenlemeler kapsamında 15 Mart 2015 tarihinden sonra zorunlu GOSTR, GOSTB ve GOSTK sertifikaları ve deklarasyonları geçersiz sayılmıştır. Zorunlu GOSTR Sertifikasına tabii tutulan ürünler EAC Sertifika sistemi yürürlüğe girdikten sonra EAC kapsamına geçti dolayısıyla zorunlu GOSTR Sertifikası yürürlükten kalktı. Bunun dışında kalan bazı inşaat ürünleri, şarjlı piller gibi ürünler hala Gönüllü GOST R belgelendirmesine tabi tutulmaktadır ve EAC Sertifikası veya Deklarasyonu çıkarılamaz.
EAC BELGESİNİN GEÇERLİ OLDUĞU ÜLKELER
EAC belgesi mutlaka her üye devletin (Kazakistan, Belarus, Rusya, Kırgızistan ve Ermenistan) gümrük pazarına girişi için gereklidir. Gümrük Anlaşmasının amacı 5 ülke arasındaki ticaretteki engellerin ve zorunlu prosedürlerin sayısını azaltmak ve dış ticareti daha sorunsuz bir şekilde yapmaktır. EAC Sertifikası ve EAC deklarasyonu her ülkenin kendi topraklarında geçerli oluğu gibi aynı zamanda 5 ülke pazarına girmek için de en kolay ve zorunlu yoldur.
EAC BELGESİ İLE İHRACAT KOŞULLARI
EAC sertifikasına ve EAC deklarasyonuna sahip olan şirketler kendi ülkesinde ürettikleri malları sorunsuz bir şekilde Kazakistan, Belarus, Rusya, Kırgızistan ve Ermenistan topraklarına satabilmektedir. Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan gibi Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) üyesi ülkelere tüketici ve sanayi ürünleri ihraç eden her şirketin ürünlerinin EAEU tarafından belirlenmiş bir dizi koşulu karşılaması gerekmektedir.
Ürünlerin Avrasya Ekonomik bölgesine sorunsuzca ihraç edilebilmesi için aşağıdaki Teknik Düzenlemelere bağlı olarak tüm ürünleri EAC(EAC Sertifikası ve/veya EAC deklarasyonu) kapsamında belgelendirilmesi gerekmektedir.
-
Teknik Düzenleme TR CU 004/2011 – Alçak Gerilim Ekipmanları
-
Teknik Düzenleme TR CU 005/2011 – Ambalaj ürünleri
-
Teknik Düzenleme TR CU 007/2011 – Çocuk ve Gençler İçin Tasarlanmış Ürünler
-
Teknik Düzenleme TR CU 008/2011 – Oyuncak
-
Teknik Düzenleme TR CU 009/2011 – Kozmetik ve Parfümeri ürünleri
-
Teknik Düzenleme TR CU 010/2011 – Makina ve Teçhizatlar
-
Teknik Düzenleme TR CU 011/2011 – Asansörler
-
Teknik Düzenleme TR CU 012/2011 – Patlayıcı(ATEX) Ortamlarda kullanılan Ekipmanlar
-
Teknik Düzenleme TR CU 013/2011 – Otomobillerde ve Havacılıkta kullanılan Benzin, Motorin…vb.
-
Teknik Düzenleme TR CU 015/2011 – Tahıl ürünleri
-
Teknik Düzenleme TR CU 016/2011 – Gazla Çalışan Araç\gereçler
-
Teknik Düzenleme TR CU 017/2011 – Hafif Sanayi Ürünleri(tekstil ürünleri)
-
Teknik Düzenleme TR CU 018/2011 – Tekerlekli Araçlar ve araba yedek parçaları
-
Teknik Düzenleme TR CU 019/2011 – Kişisel Koruyucu\Güvenlik Ekipmanları
-
Teknik Düzenleme TR CU 020/2011 – Elektrik\Elektronik ekipmanların Elektromanyetik Uyumu
-
Teknik Düzenleme TR CU 021/2011 – Gıda Ürünlerinin Güvenliği
-
Teknik Düzenleme TR CU 023/2011 – Sebze ve Meyve Suyu Güvenliği
-
Teknik Düzenleme TR CU 024/2011 – Yağ ve Petrol Ürünleri
-
Teknik Düzenleme TR CU 025/2012 – Mobilya ürünleri
-
Teknik Düzenleme TR CU 027/2012 – Diyet Besinler
-
Teknik Düzenleme TR CU 029/2012 – Gıda Katkı Maddeleri ve Tatlandırıcılar
-
Teknik Düzenleme TR CU 031/2012 – Tarım\Orman Traktörleri ve Römorkları
-
Teknik Düzenleme TR CU 032/2013 – Basınçla Çalışan Ekipmanlar\Kaplar
-
Teknik Düzenleme TR CU 033/2013 – Süt ve Süt Ürünleri
DÜZENLEMELERE GÖRE BELGELENDİRME ÇEŞİTLERİ
Mevcut Teknik Düzenlemelere göre EAC Sertifikası ve EAC deklarasyonu şeklinde 2 çeşit belge tipi bulunmaktadır. Her ürün için Teknik Düzenlemelere bağlı olarak bu belgelerden birinin akredite şekilde edinilmesi gerekmektedir.
EAC Sertifikası;
EAC Sertifikası; Gümrük ülkelerince ithal edilen ürünlerin mevcut yasa ve Teknik Regülasyonlara uygun olduğunun akredite sertifika şirketi tarafından EAC kapsamında belgelendirilmesi anlamını taşımaktadır. Bu sertifika belli sayıda bir ürün için, parti bazında ya da 1,2, 3,4, 5 yıllık seri üretim olarak çıkarılabilir. Verilen tüm belgeler, Gümrük veri tabanına kayıt edilmekte ve tüm gümrüklerde sertifikanın varlığı ve içeriği herkes tarafından incelenebilmektedir. EAC Sertifikası, ürünlerin Gümrük Birliği üye ülkelerinde serbest dolaşımına izin vermektedir. EAC Sertifikası için üye ülkelerin herhangi birinde resmi olarak kayıtlı bir “Temsilci Firma” gerekmektedir. Bu temsilci üye ülkelerde resmi şube veya ürün satılan müşteri olabilir.
-
EAC Sertifikası Gümrük genelinde geçerlidir. Tüm Gümrük üye ülkelerinde (Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan) geçerlidir.
-
Sadece Resmi kurumlar tarafından yetkilendirilmiş akredite kuruluşlar sertifikasyon prosedürünü yürütebilir ve sertifikayı yayınlayabilir.
-
Seçilen sertifikasyon formuna bağlı kalmak kaydı ile EAC Sertifikası bir ürün grubuna verilebilmektedir.
-
Sertifikanın geçerlilik süresi en fazla 5 yıldır.
-
Gümrük (EAC)Sertifikasına, başvuru sahibi olarak üretici, satıcı ya da yabancı bir üretici tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ‘ne kayıtlı bir firma veya özel girişimci tarafından başvuru yapılabilir.
-
Gümrük Teknik regülasyonlarına göre uygunluğu doğrulanan tüm EAC Sertifikasına tabi ürünler EAC logosu ile etiketlenmiş olması gerekmektedir.
EAC Deklarasyonu;
EAC Sertifikasına benzer olarak hazırlanan EAC deklarasyonu aynı akreditasyon veri tabanına kayıt edilmekte olup Teknik Düzenlemelerde belirtilen belli bazı ürün grupları için düzenlenmektedir. EAC Deklarasyonu belli sayıda bir ürün için, parti ya da 1,2, 3,4, 5 yıllık seri üretim bazında düzenlenebilmektedir. EAC Deklarasyonu için numune testi ve üretim yapılan fabrikaya ziyaret zorunlu değildir. Sertifikasyon süresince Yıllık İnceleme (denetim, kontrolü) gerekli değildir. Verilen tüm EAC deklarasyonları; EAC Sertifikalarında olduğu gibi Gümrük veri tabanına kayıt edilmekte ve tüm gümrüklerde Deklarasyonların varlığı ve içeriği herkes tarafından incelenebilmektedir. Gümrük kanununa göre örneğin Türkiye’de yerleşik bir üretici olan firma, Rusya, Kazakistan Belarus, Ermenistan ve Kırgızistan’da kesinlikle yerel bir firma belirtmek zorundadır. Yani EAC Sertifikası kesinlikle direk üretici adına verilemez. EAC Gümrük Deklarasyonu için de ayni şekilde EAC Sertifikası sisteminde olduğu gibi üye ülkelerin herhangi birinde resmi olarak kayıtlı bir “Temsilci Firma” gerekmektedir.
-
Deklarasyonda, EAC Sertifikası gibi tüm Gümrük üye ülkelerinde (Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan) geçerlidir.
-
Gümrük (EAC)Deklarasyonuna, başvuru sahibi olarak üretici, satıcı ya da yabancı bir üretici tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ‘ne kayıtlı bir firma veya özel girişimci tarafından başvuru yapılabilir.
-
EAC Deklarasyonu, Avrasya Ekonomi Komisyonu’nun 293 sayılı kararı doğrultusunda onaylanmış olup, matbu bir A4 sayfa olarak tanımlanmıştır.
-
Seçilen Teknik Düzenlemeye bağlı kalmak kaydı ile EAC Deklarasyonu bir ürün grubuna verilebilmektedir.
-
Deklarasyonun geçerlilik süresi en fazla 5 yıldır.
-
Gümrük Teknik regülasyonlarına göre uygunluğu doğrulanan tüm deklarasyona tabi ürünler EAC logosu ile etiketlenmiş olması gerekmektedir.
-
Başvuru sahibi (Üretici, Satıcı ya da Yabancı üretici tarafından yetkilendirilmiş kurum ) deklarasyon prosedürünü sertifika prosedürü ile değiştirebilmektedir. Bir ürün EAC deklarasyonu kapsamındaysa ve üretici EAC Sertifikası talep ederse bu durumda EAC Sertifikası çıkarılabilir.