Exproof Ekipman Nedir?

Exproof İngilizce ‘’explosion proof’’ kelimelerinden gelmektedir. Exproof ekipman; patlayıcı ortamlarda kullanılmaya müsait, kıvılcım(ark) oluşturmayan ekipmandır. Bir ekipman exproof özelliğe sahip ise, üzerinde εx işareti bulmalıdır. Patlayıcı ortamlarda kullanılan her elektrikli ekipman exproof özelliğe sahip olmalıdır.

Exproof özelliğe sahip olmanın ana yöntemlerinden birisi yalıtkanlığın iyi olmasıdır. Bilindiği üzere iklim koşullarından, kullanıcı kaynaklı, zamanla deformasyon vb. birçok unsurdan dolayı yalıtkanlık azalmaktadır. Bu nedenle exproof ekipmanlar düzenli aralıklarda kontrol edilmelidir.

Exproof Ekipman Periyodik Kontrol

18.02.2022 tarihinde yayınlanan ‘’İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ te exproof ekipmanların kontrolleri ele alınmıştır. Madde 7/A – (1) Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile ilgili Yönetmelik (2014/34/Ab) kapsamında yer alan iş ekipmanlarının periyodik kontrolü; muayene ve testlere ilave olarak anılan Yönetmeliğe uygunluğunun kontrolünü de kapsar.

Bu yönetmeliğin kapsamına bakıldığında ‘’Muhtemel patlayıcı ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmış teçhizat ve koruyucu sistemler’’ olduğu görülmektedir. İş ekipmanının normal periyodik muayenelerine ilaveten, exproof ekipman özelliklerine sahip olup olmadığı (TS EN 60079 ve TS EN ISO 80079 serisi standartları dikkate alınarak) ayrıca kontrol edilmelidir.

Patlayıcı ortamda kullanılacak iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ‘’İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’’ ne göre ilgili branşlardan kişiler tarafından gerçekleştirilir. Patlayıcı ortamda kullanılacak iş ekipmanlarının uygunluk kontrollerini yapabilmesi için Bakanlıkça ilan edilecek uluslararası geçerliliği bulunan bir sertifikaya sahip olmak veya Bakanlıkça düzenlenecek ileri eğitimde ilgili modülü tamamlamış olmak şartı aranır.

Bu maddeye ilişkin yürürlük tarihi 31.12.2023’tür. O tarihe kadar herhangi bir belge zorunluluğu bulunmamaktadır.

Daha detaylı bilgi almak ve konusunda uzman bir kuruluşla çalışmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Kalite Güvenle Başlar!

FQC Standard müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek süreçlerinizi hızlı ve etkin bir şekilde ilerlemesi için bir başlangıç yapın!