Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayınlanan 2009/48/EC direktifine paralel olarak ülkemizde Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği, 04 Ekim 2016 tarih ve 29847 Sayı numarası ile Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Yönetmeliğe göre oyuncakların piyasaya arz edilmesinden önce üzerine CE etiketi iliştirilmesi zorunludur. İmalatçılar hem ürüne CE işareti vurmak hem de ürün güvenliğini sağlamak için EN 71 serisi standartlara uygunluğunu laboratuvarlarda test ettirmelidir.
Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği 2009 yılında yayınlandıktan sonra 2011 yılında Fiziki Gereklilikler, 2013 yılında Kimyasal Gereklilikler şeklinde uygulamaya konulmuştur.
Oyuncak Test Standartları
EN 71-1 Oyuncak Güvenliği: Mekanik ve Fiziksel Özellikler
İmal edilmiş oyuncağın hangi yaş grubuna göre imal edildiği önemlidir. Oyuncağın üzerinde yaş grubu belirtilmiş olmalıdır. Yaş grubuna göre tehlike oluşturmayacak durumlar irdelenir. Keskin kenar, delici uç, ayrışabilir küçük parçalar araştırılırken bunun yanında tork, çekme, düşme, devrilme, çarpma, sıkıştırma ve ıslatma deneyleri gibi mekanik ve fiziksel deneylere tabi tutulurlar.
EN 71-2 Oyuncak Güvenliği: Alevlenebilirlik
Bu standart, Oyuncağın alevlenebilirliği ile ilgili kuralları tanımlamaktadır. Yapılan testler sonucu oyuncağın güvenli alan içinde kalıp kalmadığının tespiti amaçlanmaktadır.
EN 71-3 Oyuncak Güvenliği: Bazı Elementlerin Göçü
Bazı zararlı ağır metallerin vücuda girişini engellemek ya da sınırlamak için oyuncaklardaki ağır metallerin tespiti için oluşturulmuş bir standarttır. Azami izin verilebilir sınır değerler aşağıdaki gibidir.
Arsenik (As) 0,1 µg
Kurşun (Pb) 0,7 µg
Krom (Cr) 0,3 µg
Baryum (Ba) 25 µg
Selenyum (Se) 5,0 µg
Civa (Hg) 0,5 µg
Kadmiyum (Cd) 0,6 µg
Antimon (Sb) 0,2 µg